Jumaat, 31 Disember 2010

iPad review

Sedang perah otak nak menang iPad from Maxis. haduiiii.. ketandusan idea!



I will certainly not buying any NEW laptop in the next year cause my recent target is to own an iPadoh damn it, i cant wait to get one. it does surely lift out the burden of carrying a heavy lappy around.




Tuesday November 30, 2010

Apple’s iPad on sale in Malaysia from today


KUALA LUMPUR: After months of waiting, the iPad will be sold at selected stores in Malaysia today at a rate that is said to be one of the cheapest in the world.
The official price list provided to The Star by authorised reseller Machines, via Apple, showed iPads in US stores going at RM1,573.10 to RM2,613.42 (US$499 to US$829).
The price range for the iPads in Malaysia is RM1,549 to RM2,599.
Long queues are expected at all Apple premium reseller stores in major shopping malls in the country.
Machines director Andrew Cheng said the “lifestyle changing” device was expected to sell like hot cakes, along with the wide range of accessories available for the iPad.
“The iPad had been sold in small-time booths at IT centres over the past few months – mostly brought in from overseas.
“Now, consumers can buy the iPads at official Apple-commissioned stores,” Cheng said.
“By doing so, users can enjoy better customer service and warranties by Apple Malaysia, making their buy a much safer and assured experience.”Cheng said the light and portable device had been significant in changing the way he worked as well as his entertainment experience.
“I can easily do an impressive business presentation with this device. When I go for short working trips, my laptop, which I used to lug around, is now left at the office. I just take my iPad out,” he said.
Telcos in the country will also begin to roll out various dedicated data plans for iPad with Wi-Fi + 3G with the launch of the iPad.
DiGi, Maxis and Celcom have introduced the micro SIM card, made 52% smaller for both the iPhone 4 and the iPad.
With a 3G connection, users can browse the Web, read and send e-mail, and enjoy and share photos from anywhere in the country with network coverage.



BUT then, still..

Apple iPad Features: 13 Things You NEED To Know, before you really buy it!


a) No Multitasking = Gizmodo calls the lack of multitasking a "backbreaker." Want to tweet while you browse the web? Listen to music while writing a memo with the iPad? Sorry. The iPad just can't multitask, even if you can.

b) iBooks = Apple launched its own bookstore--a kind of iTunes for books--in conjunction with the iPad. Steve Jobs says, “The iBooks app is a great, new way to read and buy books. Just download the app for free from the App Store, and you’ll be able to buy everything from classics to bestsellers from the built-in iBookstore. Once you’ve bought a book, it’s displayed on your Bookshelf. To read it, all you have to do is tap on it and it opens up. The high-resolution, LED-backlit screen displays everything in sharp, rich, color, so it’s very easy to read, even in low light.”

c) No Camera = One of the biggest disappointments about the iPad was that it comes without a camera--no front camera, no back camera, and no video chatting.

d) 10 Hours Of Battery Life--But No Removable Battery = Apple claims its new device has 10 hours of battery--and over a month of standby. However, there's one key downside: the battery isn't removable.

e) Wi-Fi (And 3G) = Apple has a "breakthrough deal with AT&T" that will give iPad users 250 MB of data a month for $14.99, or unlimited data for $29.99. iPad users also have free access to AT&T WiFi hotspots--but the AT&T deal means they can't get on just any 3G network they choose. Getting 3G connectivity on top of Wi-Fi will cost you. A Wi-Fi enabled iPad starts at $499 for a 16GB model ( $599 for 32GB, $699 for 64GB). An iPad that is both Wi-Fi and 3G enabled will cost more: $629 for 16GB, $729 for 32 GB, and $829 for 64 GB.

f) No GPS = Sorry, but it's true. InformationWeek writes, "The iPad has an accelerometer for a great gaming experience, but no GPS. That means Google Maps is going to have to rely on 3G and/or Wi-Fi to locate the iPad. So much for replacing your smartphone."

g) Multitouch = There's a reason why some have called the iPad an 'oversized iPhone': among other similarities with the iPhone (and Apple's iPod touch) the iPad has a multitouch, touchscreen display. The iPad's Touch capabilities promise to deliver a new, more interactive gaming experience: Gizmodo says, 'Users can “interact with the game world in ways that weren’t possible before,” like sliding three fingers on the screen to interact with a door. You can also do motions like sliding two fingers across the screen to throw a grenade.'

h)News Navigation = The New York Times was Apple's major media launch partner, but other magazine publications are expected to have digital editions ready for the iPad soon. The iPad aims to use an intuitive layout, design, and user interface to make it easier to browse the news digitally. Gizmodo noted during the demo of the NYTimes app at the iPad unveiling: "It’s very similar to the actual paper, but can skip around like on the iPhone version. The formatting is similar to a paper, and you can change the number of columns, resize text, flip through slideshows and go into landscape mode."

i) Slim And Trim Hardware = The iPad won't fit in your pocket, but it's a trim, portable device: it weighs 1.5 pounds, has a screen 9.5 inches by 7.5 inches, and is .5 inches thick.

j) Standard-Sized Touch Keyboard = The iPad's keyboard may be a huge disappointment to some because it resembles the one on the iPhone, which has drawn major complaints for users, only bigger. Early reviewers have noted that it can be awkward to type on the device. Already recognizing that users could take issue with the iPad's keyboard, Apple plans to release a keyboard dock for the iPad which lets users type on a traditional keyboard, while charging their tablet.

k) Email And Web Browsing--Without Flash = Like on the iPhone, users can browse the web using Safari, and have full access to sending and receiving email. Note, however, that the iPad doesn't support Flash. InformationWeek calls this a "huge hindrance," and wonders, "How does Apple think it can get away with no Flash? Did it bake HTML5 in and forget to tell us about it?"

l) Apps = The iPad can run almost all the apps designed for the iPhone--currently, that's about 140,000 apps, but developers no doubt have more coming soon. Applealso notes, "if you already have apps for your iPhone or iPod touch, you can sync them to iPad from your Mac or PC. Then run them in their original size, or expand them to fill the screen."

m) Movies, TV, And Videos (And YouTube) = Users can browse and purchase video content using an iTunes-like interface, then watch their downloaded content on the iPad's "crisp and sharp" video display, which will play movies, TV shows, and other video in HD. It's also possible to stream videos from YouTube on the device.





Khamis, 30 Disember 2010

Khairul Fahmi Che Mat, Safee Sali dan Harimau Malaya

Yeayyyy!! dah menang dah.
Paling membanggakan ialah keeper Fahmi dan striker Safee Sali.
BANGGAA BANGGAAAA
Aku tak minat pon tgk bola, kdg2 tgk pasal terpaksa, sbb dah takleh rampas remote tv.
Mlm tadi aku tgk bola dgn sukarela...hahaha.. sejarah!!!

** MESTI BF AKU SUKE TAHAP GABAN PASNI SBB AKU DAH LEH DIBAWAK CITE PASAL BOLA ** ..heheheheh

Semangat kebangsaan yang tinggi ni la buat aku lupa yg aku benci tgk bola sebenarnya. hahaha....

*ape kejadahnye kejar bola yg bulat tu sepadang-padang?*

best jadi penyokong Msia ni!!!! team kite makin mantap. tgkla gmbar penyokong yg dtg kat stadium, meriah sungguh yerrr.... RASE nak JOIN sekaki la kat stadium... buleh? sorak sampai hilang suara..hahah. mesti best!!




Pemain team Malaysia yang behempas pulas selamatkan rawang gol kite. Tgk tu Fahmi tinggi sungguh ye kamu lompat? Gonzales, sila ke tepi. Bola itu keeper sudah pegang. hehehe... eh eh.. apo kono nye Muslim tu? hehe... lompat jugak. Bangga dgn Muslim jugak, dia kerja keras, walaupun tertanduk gol ke-2 Indo, tp xpela, dia kerja keras nak selamatkan segala serangan Indo sebelum tu....






Kesian Fahmi kena laser. Bongok sungguh. Tak ke besau tu lampu laser, kot ye pun, sembunyi2 la sikit, jgn ler besau smpai satu muka nak suluh. Takde plak Fahmi boikot nak keluar padang kan? Camtu la player pro, tak mudah melatah. we are soooo proud of you Fahmi!!!!!! Still have long way to go, nnt leh la jadi keeper Msia utk World Cup. Aminnnnn!!!!!

Safee bergaya sakan la, gol dia rembat sumer cantek!! Berbakat sungguh Safee ni. kan..kan...


Safee hang tanduk bola sempat lg senyum eh.. hehehe... TAHNIAH MALAYSIA !!!


Kite CHAMPION!!! yeayyyyyyy...


Btw, saje nak habaq, Fahmi keeper Malaysia tu dah berpunya.
(semestinye bukan haku yg punyer..hahahaha)
Jgn frust menonggeng wanita-wanita di luar sane.


Rabu, 29 Disember 2010

mudah.my - cara termudah pengiklanan efektif

Ingat lagi tak my lomo camera?
Nico digi VQ1005 yang comel lote tuuu...

alololo..comenyer die. ramai org nak ye..

heheh... dah berjaya dijual dalam masa 2 hari jerrrr!!!!
gila pantas, cepat.. ape lagi words nak describe tah.

Muah muahhh I LOVE U laaaa mudah.my
memang pantas dan efisien la iklan kite diketahui ramai.






JOM kawan-kawan, lain kali kalo ade barang2 nak jual, advertise je kat Mudah.com.my. confirm sold out dlm sekelip mata. sampai sekarang tak berenti2 lagi org mail aku tanya ttg availability camera tu. padahal dah berkurun dah aku jual (perumpamaan jer)

Lomo oh Lomo, sekarang aku dah punyai Holga dong. serunuknyaaaa..... abis duit haku asik beli film jer. dah la mahal.. hukhuk.. mmg racun betul ar.. xpe, hobi punyer pasal. tak lama lagi, BF aku pun skali gila sama lomo. haha.. tul dak abg? hehe

Selasa, 28 Disember 2010

A special tribute to a great father

This post was especially written down for my great inspirer, my father.
The day, his retirement day, has almost come.
30th of December 2010.

the family's hero
I know, he's been kinda sad. Yeah, who wouldn't, right? 
After 38 years of service, he surely have tonnes of memories remains in his heart at his age of 56.
The pencegah dadah departments, the airport, the pelabuhan, the free industrial zone,
will be something that he can be proud of, that he can tell to his grandchilds how it was like to be a Kastam's officer.. hehehe

the respected Kastam Diraja Malaysia
This man here, has been working hard to his bone to raise his children.
I am very proud of my father, with his little pay, I am now a graduate.
I am very proud of my father, with his little pay, I am now a future teacher!
I am very proud of my father, with his little pay, my family and I has a good home for shelter.
I am very proud of my father, I always do, in every ways.
Things get hard at times, but he always get me the books I needed for my school, and paid for my tuition fees.
Because he's been working hard to fulfill our needs,
that I feel like crying now that he always put his needs off to the last, up till now. :'(
great teacher inspires, right?
Have a good retirement, father. Have a good rest which you never really had before.
(my father usually ended-up sleeping on the couch after dinner, intended to watch the tv, turn up to be the tv is the one watching him having his deep snores!)
Please kampung, dont make him a ketua kampung, or else he would have no time for long vacations to attend to the villagers neverending complains.


 I was never interested to be a teacher at first!
But his words.... "Mulia pekerjaan cikgu ya, mendidik anak bangsa"
inspires me in making the changes.
So, here I am now, loving my career path to death!
Young children makes me happy anyway.

The responsibility is on me now that my older brother and sister are all married.
Cant wait to be posted, in August 2011 perhaps.
My parents and my only one little brother deserve a better life.
I'll make sure of that. Its my promise.

Khamis, 9 Disember 2010

Resepi doh pizza

1st time buat doh pizza. Xkeras sgt, so mcm ok la kot. Adik aku pun xkomplen. Telan je..

Bahan-bahan:
3 2/3 cup tepung gandum
14 g yeast (ibu roti)
1/2 sudu teh garam
1 1/2 cup air 
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
1. Mula-mula, campur tepung, yeast dan garam dalam mangkuk besar.

2. Buat lubang kat tengah-tengah campuran tepung tadi, then masukkan air dan minyak masak. Uli sampai jadi doh lembut. Nanti2 dia lekit2 je kat jari, sbb tu aku sapu dulu tapak tgn aku dgn minyak. heheh...

3. Pastu aku penyekkan guna tapak tgn sebab takde pencanai tu. huhu.. bolehla weh.. biarkan selama 10 minit, sampai lembut dan macam elastik sikit.

Penyek jangan tak penyek.
4. Bulatkan doh tadi jadi macam bola. Dalam satu mangkuk besar, letak mintak sikit, ratakan dalam mangkuk. pastu masukkan doh bulat tadi, dan pastikan semua bahagian doh diminyakkan. Pastu cover mangkuk dengan plastic wrap. Ketat-ketat tau. Biarkan kat suhu bilik sampai size doh jadi double.

 Kiri tu size sebelum dia mengembang. Kanan tu selepas dia mengembang. 
Kalau dah kembang camni, bolehla canaikan dah.



Tadaaa.... siap topping dah. Topping cincai jer..

Sebelum dibakar. rasa nak telan je keju mozarella tu.

Selepas dibakar. Sorila weh...tak comel pizza aku ni.
Lain kali aku buat comel-comel ye.

P/s: Sapa ada resepi topping lain2 ajar la weh.. post kat komen ye. Muak jugak aku asyik mkn topping sosej. :|

Jumaat, 3 Disember 2010

Tolong tolong aku tak reti nak servis kereta

Tension tiap kali kena servis keta kat Perodua, mesti kena ratus-ratus. Last time kena RM 200+, baru 20 000 km. Kalo pasnih 30 000 km, tah-tah RM 300+. Melampau laaaa weihh perodua!! Kali ni aku nk try kat kedai apek biasa je. Sengal tul Perodua, upah mekanik je RM38.00 hengget! Pas servis boleh pulak brake aku bunyik2. Kalau tarik handbreak pun slalu bunyik2. Sengal sengal sengal sengal punyer perodua servis. Sorila, aku nk g cari kedai apek je pasnih. Kalo apek tu baru RM10 kot cas mekanik dia. Nih sedikit info aku dapat dr kawan (nda1903.blogspot.com) :

1) Minyak brake = tukar 1 tahun sekali, atau if lampu brake tu menyala even ko dah bawak turun handbrake, so kena tukar

2) Minyak itam = myvi bagus pakai 5W/30 (4liter)

3) Minyak gear = tukar 20 000 km sekali

4) Plug = tukar 50 000 km sekali

5) Coolant = tukar 20 000 km sekali, tapi uncle tu pandai je cakap, kalau 10 000 km sekali tukar pun bagus. ye la.... tokey kedai memang selalu je suruh tukar semua. duit aku yang habis!

6) Oil filter = setiap kali service tukar

7) Air cond filter = boleh ketuk2 tak payah tukar, if ketuk2 still itam lagi... tukar la, dalam rm15 je.

Khamis, 2 Disember 2010

Make a Difference

"You can never tell what type of impact you may have on another's life by your actions.. or lack of action."




Seribu kali kutonton, seribu kali jua air mata tidak mampu kukekang daripada terus mengalir.
Betapa besar tugas yang harus dipikul seorang guru, bukanlah semudah ABC dan 123 seperti tanggapan umum.
Apatah lagi dengan hanya berbekalkan ilmu yang cetek di dada, bagiku cabarannya amat besar.


Berikanku kekuatan Ya Allah.
Terangi diriku dengan cahaya ilmu Mu.
Kurniakanku jiwa pendidik yang tulus.
Moga sentiasa kekal di sepanjang perjalanan hidupku.
Amin Ya Rabbal alamin...

Rabu, 1 Disember 2010

Guru sebagai alat integrasi nasional?

Peristiwa 13 Mei 1969 merupakan sejarah hitam bagi negara kita. Mari imbas kembali:


video
Tragedi 13 Mei 1969

Peristiwa ini merupakan suatu peristiwa yang sangat penting dalam sejarah perkembangan negara dan bangsa Malaysia. Pada umumnya, kepentingan peristiwa tersebut menjadi satu titik utama ke arah pemikiran semula dasar-dasar negara dan proses re-engineering masyarakat dilakukan dengan komprehensif meliputi semua bidang iaitu ekonomi, sosial dan politik. ia bertujuan merapatkan semula jurang antara kaum yang selama ini wujud dalam hubungan sosial mereka.

Dalam membina masyarakat dan negara yang utuh, profesion perguruan di Malaysia mempunyai matlamatnya yang tersendiri untuk menjayakan misi ini.

Guru seharusnya dapat mengintegrasikan prinsip kepercayaan kepada Tuhan dalam semua mata pelajaran yang diajarnya. Ini akan dapat memperkuatkan moral dan pegangan para pelajar dan akan menghalang pertumbuhan fahaman ateistik, materialistik sekularisme.

Para guru juga turut bertanggungjawab sepenuhnya dalam merealisasikan Wawasan 2020. Usaha pembangunan manusia perlu dijalankan secara bertahap dan berterusan untuk jangka panjang. Pembangunan manusia tidak dapat dijalankan mengikut jalan pintas. Ini hanya akan menghasilkan manusia yang nampaknya maju tetapi jiwanya kosong serta tidak mempunyai akar yang kuat untuk berpegang kepada nilai-nilai murni budaya dan agama.

Oleh itu, pembinaan akidah, agama, akhlak, etika dan estetika merupakan tahap asas yang perlu diterapkan bagi membentuk insan yang baik. Ciri-ciri asas pembangunan insan ini selaras dan bertepatan sekali dengan cabaran keempat dalam Wawasan 2020. Pada tahap kedua pula, tumpuannya adalah kepada pembangunan sikap cinta dan setia kepada negara. Matlamatnya adalah bagi melahirkan rakyat yang sanggup berbakti dan berkorban demi mempertahankan agama, bangsa dan negara. Ini kemuncak akhlak dan moral yang tinggi yang disebut semangat patriotik. Adalah tidak bermakna andainya kita maju daripada segi ekonomi, sains dan teknologi sedangkan semangat patriotik berada di tahap rendah dan lemah.

Dalam konteks pembinaan estim kendiri yang tinggi, pendidik perlu menonjolkan model positif yang pasti boleh dijadikan contoh teladan. Pembelajaran sosial juga memerlukan model yang meyakinkan. Kerana itu, pendidik perlu ada kredibiliti akan keilmuannya dan ketrampilan ke pendidikannya. Imej pendidik akan merosot jika pendidik itu menampilkan kredibiliti yang tidak begitu mantap dan keyakinan diri yang dicabar. 

Sumber: Zulhilmi Paidi dan Rohani Abdul Ghani. (2003). Pendidikan Negara Bangsa


p/s: Berniat nak sambung master degree satu hari nanti sekiranya ada rezeki.. in Education field of course. I have found where my passion is. Alhamdulillah. rahmatilah cita-citaku Ya Allah.